Dakopbouw garage: Wanneer mag het en heb je er een vergunning voor nodig?
In deze blog:
Dakopbouw garage, wat is dat precies?
Je leest het goed, er staat namelijk “op je garage?” Dit kan dus ook voorkomen.
We kennen uiteraard de normale dakopbouw op een huis vast wel. Dit wordt vaak op een plat dak gebouwd. Laat nu het dak van een garage ook plat zijn. Ja, je raad het waarschijnlijk al. Hierdoor leent een garage zich uitstekend voor een opbouw. Dit heeft er onder anderen mee te maken dat de onderliggende constructie dan gemakkelijker het extra gewicht kan verdelen. Nu is het wel zo dat dit niet de enige manier is. Je kunt namelijk ook op een schuin dak een dakopbouw op je garage plaatsen.
Heb je een vergunning nodig voor een dakopbouw garage?
Waar je een dakopbouw ook plaatst of opzet. Je zult in elke scenario een omgevingsvergunning nodig hebben. Maar waarom? Er moet namelijk eerst gekeken worden of het wel mogelijk en haalbaar is. Dit kun je vaak checken door het bestemmingsplan door te lezen. Ook zal je te maken krijgen met de welstandscommissie die kijkt of jouw dakopbouw wel past in het straatbeeld. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het niet onverstandig om een architect of bouwkundige tekenaar in te schakelen.
Het kan namelijk ook gebeuren dat jouw vergunning wordt afgekeurd omdat een dakopbouw op een garage niet binnen het bestemmingsplan past en de gemeente niet mee wil werken. Daarom raad ik je aan om alles zo vroeg mogelijk dubbel te checken. Hiermee voorkom je onnodige kosten.
Heb je een bouwtekening voor dakopbouw garage nodig?
Ja, een dakopbouw tekening is verplicht omdat de aanpassingen aan jouw huis vergund moeten worden. Dus ook die van een dakopbouw garage. Nadat je precies weet wat je wilt kun je een bouwkundige tekenaar inschakelen, die jouw dakopbouw uittekent. Als het ontwerp af is en goedgekeurd, kun je een offerte bij aannemers. Zo weet je op tijd of de bouwplannen binnen je budget vallen. Daarnaast kun je in deze fase nog wijzigen doorvoeren na overleg met een aannemer wat de kans op bouwfouten verlaagd. Als laatste is de bouwtekening direct een contract stuk tussen jouw en de aannemer. De tekening zorgt voor een goede vertaling van jouw wensen en vermomt miscommunicatie tussen jouw en de aannemer.
Wat kost een dakopbouw garage?
Als je de exacte kosten wilt weten kun je het beste direct een of meerder offertes opvragen bij een aannemer. Met een goede schets vanuit de tekenaar kan de aannemer al een heel eind komen. Verder zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij het vastleggen van de kosten van de aanbouw. Namelijk het aantal vierkante meters, het type afwerking en de ~~~~complexiteit van het ontwerp. Ook is het belangrijk om de onderliggende constructie te laten berekenen. Deze moet namelijk het extra toegenomen gewicht aankunnen.
Hoe weet ik of een dakopbouw op mijn garage mag?
Om erachter te komen of je een dakopbouw op je garage mag zetten is wat onderzoek nodig. Dit vergt de nodige kennis en daarom raad ik je aan een bouwkundig teken- en adviesbureau te benaderen of een architectenbureau. Zij kunnen jou het beste helpen met het toetsen van de plannen aan de geldende wet- en regelgeving. Bij bouwtekeningmaken.com hebben we meerdere technische tekenaars en bouwkundig ingenieurs die jou kunnen helpen met het toetsen en uitwerken van de plannen. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of een offerte als je al weet dat jouw plannen haalbaar zijn.
Offerte aanvragenVia www.omgevingsloket.nl kan je gemakkelijk online een vergunningcheck doen.
Ga terug naar het overzicht