Uitbouw zijkant van woning | Bouwtekeningmaken.com

Uitbouw zijkant woning: 3 dingen waar je op moet letten!

×
Ga terug naar het overzicht

Uitbouw zijkant van woning. Waar moet je op letten?

Je moet met een aantal dingen rekening houden wanneer je een uitbouw zijkant woning wilt realiseren. Onze specialisten helpen je hier graag bij. In deze blog lees je meer over een uitbouw aan de zijkant van je woning en waar je op moet letten.

Uitbouw zijkant woning

Wat verstaan we onder een aanbouw en uitbouw aan de zijkant van je woning?

Een aanbouw is een nieuwe ruimte die aan het bestaande pand wordt gebouwd. Er is dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte, maar wel een toevoeging aan het huis. Daarnaast is het mogelijk om de aanbouw aan het bestaande pand te bevestigen door een deur te plaatsen zodat je niet naar buiten hoeft. Dat scheelt weer wat meters omlopen!

Een uitbouw tekent zich dus door het vergoten van een bestaande ruimte. Dit wordt vaak gedaan in de vorm van het vergroten van de woon- of eetkamer. Het functioneert dus als verruiming van de bestaande ruimte. Een uitbouw aan de zijkant van je woning zou dus je woonkamer kunnen vergroten, maar het zou ook een verruiming kunnen zijn van je eetkamer. Zo creëer je bijvoorbeeld extra zitplekken aan de eetkamertafel.

Een uitbouw zijkant woning. Waarom is dit interessant?

Uiteindelijk is het grootste voordeel de extra woonmeters die je ermee creëert. Hierdoor kan jouw woonkamer of keuken een stuk groter worden. Een voordeel van een uitbouw aan de zijkant van de woning is dat je tuin hierdoor niet verkleind wordt — slechts omdat deze zich vaak aan de achterkant van de woning bevindt. Als er aan de zijkant van de woning een uitbouw mogelijk is, kan je deze ook nog als leuke speelhoek voor de kinderen gebruiken.

Kortom: je kan er eigenlijk alles van maken. Er kan dus voor een combinatiefunctie worden gekozen. Door een uitbouw zijkant woning, krijg je de keuze om de voorzijde als garage te gebruiken en de achterzijde voor een uitbreiding van de keuken, eetkamer of kantoor.

Een uitbouw zijkant woning. Mag dit zomaar?

Bouwen aan zijkant huis mag niet altijd. Dit heeft te maken met een aantal regels die te maken hebben met het vergunningvrij bouwen. Een aantal vuistregel worden hieronder benoemd.

Wanneer je binnen 4 meter blijft, mag je maximaal 4 meter hoog bouwen. Daarnaast mag de vloer maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer liggen en mag er niet hoger dan het hoofdgebouw worden gebouwd. Als je buiten deze regels bouwt, heb je een vergunning nodig en moet je bij de aanvraag van een bouwvergunning rekening houden met een reactietijd van de vergunningsaanvraag. Ook is het van belang om bij een uitbouw aan de zijkant van de woning minimaal 1 meter vanuit de voorgevel te blijven.

Een aanbouw aan zijkant van een hoekwoning. Hoe zit het daar mee?

Als je de zijkant van een hoekwoning wil uitbouwen gaat dit vaak gepaard met een vergunningsaanvraag. Bij een hoekwoning is het namelijk veelal het geval dat een aanbouw of uitbouw grenst aan openbaar gebied. Dit betekent dat het straatbeeld veranderd en dit maakt de aanbouw aan de zijkant van een hoekwoning vaak vergunning plichtig. Begin dus niet zomaar te bouwen in de veronderstelling dat het vergunningvrij is.

Kosten uitbouw zijkant woning? En waar te beginnen?

Je moet met een aantal dingen rekening houden wanneer je een uitbouw zijkant woning wilt realiseren. Bedenk eerst hoeveel je wil aanbouwen en kijk aan de hand daarvan of je een vergunning nodig hebt. Vervolgens is het belangrijk om een eerste schets te maken. Deze schets kun je laten doorrekenen door een aannemer, waardoor je op tijd weet of de aanbouw binnen het budget valt. Wanneer de uitbouw binnen budget valt, kan de schets technisch worden uitgewerkt door een bouwkundig tekenaar. Met deze tekeningen kan de constructeur vervolgens alle berekeningen en tekeningen maken die over alle constructieve elementen gaan.

Wanneer dit gereed is, heeft de aannemer een complete tekenset vanaf waar hij kan bouwen. Zo bouwt hij precies wat jij wil en weet je zeker dat het mag en kan worden gebouwd. Uitbouw zijkant woning is een erg goede en functionele manier om jouw woning uit te breiden!

Offerte aanvragen Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak