Een carport aan huis? Kan dit vergunningvrij?
De reden om een vergunning aan te vragen voor je carport is om ervoor te zorgen dat de carport veilig is voor jou en voor de omgeving waarin deze wordt gebouwd. In sommige gevallen kan een carport vergunningsvrij worden gebouwd. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer de carport aan bepaalde afmetingen en hoogtes voldoet en binnen een bepaalde afstand van de perceelsgrens blijft. Weten of jij een vergunning nodig hebt? Lees het hier in onze blog.
In deze blog:
Wat is een Carport?
Een carport is een overkapping die vaak los staat van je woonhuis. Toch kan het soms zo zijn dat de overkapping wel vast zit aan het woonhuis. Een carport is een plek waar je je auto kwijt zou kunnen. Hierdoor wordt je auto goed beschermd tegen slecht weer.
Een carport aan huis. Waar moet je op letten?
Als je een carport wil laten aanbouwen, dan zijn er best wel wat dingen waar je goed op moet letten. Hieronder geven we je daarom drie tips:
tip 1: Begin nooit zomaar met het bouwen van een carport! Bekijk altijd goed van tevoren of je alle juiste vergunningen in bezit hebt om de carport überhaupt te mogen bouwen. Je moet hiervoor bij de gemeente zijn. Maar let wel op: het kan zijn dat hier kosten aan verbonden zijn.
tip 2: Kijk naar een geschikt dak voor op de carport. Neem je een plat dak, een zadeldak, een schilddak of een boogvormig dak? Dit zijn keuzes waar je goed over na moet denken. Vaak kiezen mensen voor een plat dak, welke goed van pas komt voor het plaatsen van zonnepanelen. Kies je een ander dak? Deze hebben dan juist het voordeel dat het water goed afloopt waardoor je minder kans hebt op lekkages.
tip 3: Let op bij het uitkiezen van de juiste houtsoort en hoe je deze moet bewerken! Het is belangrijk dat je goed kijkt of je het juiste hout gebruikt voor de carport; je wil namelijk niet dat het hout snel rot. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor geïmpregneerd naaldhout omdat dit vochtbestendig is. Verder is het hout ook bestand tegen schimmels en bijtgrage houtwormen.
Hetzelfde geldt ook voor roodachtig douglas-hout. Deze houtsoort heeft de bovenstaande aspecten al van nature. Het enige minpunt is dat de warme rode kleur na een tijdje vergrijst. Stel dat je nu op een behoorlijk winderige plek woont zoals een eiland, dan kun je het beste een compositie houtsoort kiezen. Deze soort zorgt namelijk voor meer stevigheid.
Een carport vergunningsvrij: kan dat altijd?
Er zijn twee soorten vergunningen die wellicht nodig zijn om een carport te mogen bouwen. Meestal zijn de overkappingen vergunningsvrij of is er een lichte bouwvergunningsplicht. Bij het plaatsen van een carport aan de achterzijde van je huis is er zelden een vergunning nodig. Dit zal niet het geval zijn als je van plan bent om de carport aan de voor- of achterzijde te plaatsen. Dan ben je namelijk bijna altijd vergunning plichtig.
Een vergunningsvrije carport. Wanneer mag dit?
In Nederland mag je vergunningsvrij een carport bouwen onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO).
Om vergunningsvrij een carport te mogen bouwen, moeten er aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De carport vergunningsvrij mag maximaal 6 meter breed en 3 meter hoog zijn;
- De carport vergunningsvrij mag niet verder naar voren steken dan 3 meter van de voorgevel van het hoofdgebouw;
- De carport vergunningsvrij mag niet hoger zijn dan het hoofdgebouw;
- De carport vergunningsvrij mag niet op een erfgrens worden gebouwd;
- Er mogen geen riolering of andere nutsvoorzieningen onder de carport vergunningsvrij worden gelegd.
Als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, dan is het bouwen van een carport vergunningsvrij. Als er aan één van deze voorwaarden niet wordt voldaan, dan kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen. Het is daarom altijd verstandig om vooraf te checken of je carport vergunningsvrij mag worden gebouwd.
Bouwtekening Carport. Wanneer kan dit van toepassing zijn?
Als je een carport wil bouwen is het handig om een bouwtekening te laten maken. Het is geen plicht, maar vooral handig en overzichtelijk voor jezelf. Als het scenario zich voordoet dat de betreffende carport wel vergunning plichtig is, dan moet je alsnog een bouwtekening laten maken. Door het laten maken van een bouwtekening is het makkelijker om te zien hoe de carport eruit komt te zien en of het kan voldoen aan je eigen eisen.
Door middel van de bouwtekening kun je zien waar de stopcontacten of bedrading moeten komen te zitten. Nu het alleen nog maar getekend is, is het makkelijker om dingen aan te passen dan wanneer het er al staat. Zo kan een bouwtekening discussies voorkomen tijdens het bouwen.
Offerte aanvragen Ga terug naar het overzicht