Vergunningvrij bouwen
Wanneer wel en wanneer geen omgevingsvergunning nodig voor een bijbehorend bouwwerk?
In deze blog:
- Wanneer mag je vergunningvrij bouwen?
- Wat en hoeveel m2 mag je bouwen zonder vergunning?
- Vergunningvrij bouwen check? Hoe doe je dit?
- Stappenplan om vergunningsvrij te bouwen
Wanneer mag je vergunningvrij bouwen?
Over het algemeen zullen het relatief kleine aanpassingen zijn die vergunningvrij gewijzigd of gebouwd mogen worden. Al met al zal je je aan heel wat regels moeten houden. Dit hangt af van verschillende factoren. Als eerste moet duidelijk worden op welk gedeelte van het erf vergunningvrij gebouwd mag worden. Dit kan je onderzoeken door de omvang van het achtererf te berekenen. Dit is van belang, omdat je enkel vergunningvrij mag bouwen op je achtererf wanneer het een bijgebouw, aanbouw of uitbouw betreft. Naast de locatie van het gebouw is ook de omvang en hoogte van belang. Deze dienen aan landelijke wet- en regelgeving te voldoen welke in het Besluit Omgevingsrecht (BOR) staan.
Wat en hoeveel m2 mag je vergunningvrij bouwen?
Als je de maximale toelaatbare oppervlakte wilt berekenen voor bijbehorende bouwwerken is hier een verplichte berekening van toepassing. Deze berekening is namelijk vastgelegd in de wet. Dit zal bij alle bewoners in Nederland hetzelfde zijn, ongeacht de locatie van jouw perceel of gebouw.
Zie hieronder de tabel die wat handvaten biedt in de toegestane oppervlaktes:
Nu je de maximale toegestane meters hebt berekend, ben je vast wel nieuwsgierig naar wat de meest voorkomende vergunningvrije bouwwerken zijn. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet. Let wel op! Vergunningvrij wil niet altijd zeggen dat het ook regelvrij is. Het bouwbesluit is leidend. Dit wil zeggen dat je ten alle tijden de gezondheid en veiligheid van de gebouwen en haar omgeving moet kunnen garanderen.
- Erfafscheidingen;
- Zonnepanelen;
- Verbouwingen die geen wijzigingen betreffen aan;
- Het straatbeeld;
- De brandscheidingen;
- De draagconstructie;
- Aanbouwen (serre of garage);
- Bijgebouwen (tuinhuisje of veranda);
- Dakkappelen en dakramen.
Het wordt echter wel geadviseerd om iemand in te schakelen wanneer je één van bovenstaande bouwwerken wil plaatsen. Zo voorkom je misvattingen en een bouwstop. Wanneer je namelijk verkeerd hebt ingeschat dat je vergunningvrij mag bouwen. Heb je kans dat je de situatie moet terugbrengen naar haar originele staat.
Vergunningvrij bouwen check? Hoe doe je dit?
Vergunningvrij bouwen is in de basis vrij rechttoe rechtaan. Vuistregel die je kunt hanteren zijn:
- Het mag niet direct aan openbaar gebied zijn;
- Het mag geen beschermd stadsgezicht of monumentaal object zijn;
- Je moet rekening houden met een niet te grote bebouwingsdichtheid van je achtererf;
- Het mag niet te hoog worden gebouwd in relatie met de omliggende bebouwing;
Toch zijn erwo vrij scherpe regels die bepalen wanneer en hoe groot je mag bijbouwen. Deze check wordt vaak gedaan op basis van ervaring of verhalen van buren of kennissen. Maar kloppen deze ook? Een veelvoorkomende fabel is dat een uitbouw aan de achterkant van je woning altijd 4m mag worden uitgebouwd. Dit klopt, maar wel onder strikte voorwaarden zoals de hoogte en oppervlakte.
Het wordt daarom vaak geadviseerd om eerst te laten checken door een bouwkundig bureau of je vergunningvrij mag bouwen. Zo voorkom je een bouwstop, dwangsom of een verbouwing terug naar de originele staat. Via Omgevingsloket online – Startpagina kan je gemakkelijk een vergunningcheck doen.
Stappenplan om vergunningsvrij te bouwen
Om te bepalen of je vergunningvrij mag bouwen is een stappenplan opgesteld die iedere bouwkundig adviseur volgt. Voor jouw beeld hebben we dit stappenplan hieronder opgesomd. Wanneer je bekend bent met de regelgeving, zou je deze kunnen volgen om de maximaal toelaatbare vierkante meters uit te rekenen.
- Stap 1: Bepaal het achtererfgebied
- Stap 2: Bepaal de omvang van het bebouwingsgebied
- Stap 3: Bereken de maximaal toelaatbare oppervlakte
- Stap 4: Bereken hoeveel er nog mag worden bijgebouwd
- Stap 5: Ga na hoe hoog u mag bouwen
- Stap 6: Check het gebruik van het bijbehorend bouwwerk
- Stap 7: Houdt rekening met uitzonderingen en aandachtspunten