Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Bouwtekening opvragen, hoe en waarom?

×
Ga terug naar het overzicht

Waarom een bouwtekening laten maken?

Een bouwtekening is belangrijk omdat het een gedetailleerd plan biedt voor het bouwproces. Het kan ook helpen om problemen te identificeren voordat de bouw begint. Het maakt het gemakkelijker om vergunningen aan te vragen en te voldoen aan voorschriften en normen. Het is ook handig voor aannemers en bouwers om te weten wat ze kunnen verwachten. Zo voorkom je miscommunicatie, bouwfouten en onnodige kosten.

In deze blog:

Geen archieftekeningen van mijn woning, wat nu?

Bijna alle archieftekeningen worden bewaard bij de gemeente van jouw regio. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met het gemeentearchief om er achter te komen of zij de tekeningen van jouw woning nog wel hebben. De meeste gemeentes zijn gedigitaliseerd en zullen jouw tekeningen dan ook online opsturen. Jouw bouwtekening opvragen kan dus heel makkelijk zijn. Maar wat als je die tekeningen van jouw woning niet meer hebt?

De gemeente heeft mijn archieftekeningen niet

In het ergste geval kan het zijn dat de gemeente geen archieftekeningen van jouw woning (meer) heeft. Dan zit er niks anders op dan nieuwe tekeningen van jouw woning te laten maken door een bouwkundig teken- en adviesbureau. Het laten maken van een nieuwe bouwtekening kost dan vaak tussen de 1000 en 1500 euro. Er zijn echter wel manieren om geld te besparen. Zo kan je een tekening opvragen van een vergelijkbare woning. Dan heeft de architect namelijk al een voorbeeld om te gebruiken.

Bij een afgewerkte woning zonder archieftekeningen kan de woning minder goed in kaart worden gebracht, omdat de bouwkundige alleen kan inmeten wat hij of zij ziet. In zulke gevallen worden er conservatieve aannames gemaakt. Het kan zijn dat er daardoor minder mogelijk is dan wat je van te voren voor ogen had.  Het is een uiterst scenario maar toch belangrijk om rekening mee te houden.

Wat is de volgende stap?

Een verbouwing is al duur genoeg, dus het is vervelend om extra kosten te maken wat betreft de nieuwe archieftekeningen. Het is wel van belang want zonder de juiste tekeningen voldoe je niet aan het voorschrift, en is het niet mogelijk om te verbouwen. Wij kunnen jou hierbij verder helpen!

Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we samen tot een oplossing kunnen komen. Zo kan je verbouwing zonder problemen verlopen! Mocht je nog verdere informatie willen over waarom een bouwtekening laten maken van belang is lees dan één van onze andere blogs.

Bouwtekeningen aanvragen

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak