Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Dakkapel plaatsen: 3 regels over een vergunning!

×
Ga terug naar het overzicht

Wanneer je op zoek bent naar manieren om meer ruimte en licht in je huis te creëren, dan kan een dakkapel plaatsen de oplossing zijn die je zoekt. Voordat je echter begint met het plannen van de bouw van een dakkapel, is het van belang om te weten of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Gelukkig is het mogelijk om in sommige gevallen zonder vergunning een dakkapel te plaatsen. Dit artikel behandelt alles wat je moet weten over het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning.

dakkapel plaatsen

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een constructie welke je op het schuine dak van je huis kunt plaatsen. Door het plaatsen van een dakkapel ontstaat er meer ruimte en licht in je woning. Er zijn verschillende soorten dakkapellen beschikbaar, zoals de traditionele dakkapel, de nokverhogende dakkapel en de lessenaarsdakkapel.

Mag je dakkapel plaatsen zonder vergunning?

Of je zonder vergunning een dakkapel mag plaatsen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dakkapel, de locatie van je huis en het bestemmingsplan van de gemeente waarin je woont. In het algemeen geldt dat je zonder vergunning een dakkapel mag plaatsen aan de achterkant van je huis als deze niet hoger is dan 1,75 meter. De afstand tot de zijkanten en bovenkant van het dak moet minimaal 50 centimeter zijn. Verder regels staan omschreven in de landelijke regels van het vergunningsvrijbouwen door het rijksoverheid.

Wanneer heb ik een vergunning nodig bij mijn dakkapel plaatsen?

Er zijn echter wel gevallen waarin je een vergunning nodig bij een dakkapel plaatsen, bijvoorbeeld als je een dakkapel aan de voorkant van je huis wil plaatsen of als de dakkapel hoger is dan 1,75 meter. Wanneer je in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont, kan het ook zijn dat je een vergunning nodig hebt.

Het is echter belangrijk om te controleren of je aan alle eisen voldoen, want een dakkapel plaatsen terwijl je vergunning plichtig bent is verboden. Op deze manier voorkom je dat je achteraf alsnog een vergunning moet aanvragen of de dakkapel moet afbreken.

Kosten voor vergunning dakkapel

De kosten voor een vergunning voor een dakkapel kunnen per gemeente verschillen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €200 en €600. Deze kosten worden legeskosten genoemd en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met jouw gemeente. Naast de legeskosten voor de gemeente zijn er kosten die nodig zijn om de vergunning gereed te maken en in te dienen. Denk aan tekeningen en constructieberekeningen. Deze kosten zijn afhankelijk van je plannen.

Zonder vergunning een dakkapel plaatsen?

Wanneer je zonder vergunning een dakkapel plaatst, kan de gemeente handhavend optreden. Dit kan leiden tot boetes of zelfs tot het moeten afbreken van de dakkapel. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de regels en voorwaarden voordat je begint met de bouw. Ook als je geen vergunning nodig hebt voor je dakkapel, is het verstandig om een bouwtekening te laten maken. Dit zorgt voor een duidelijk plan voor de bouw en voorkomt eventuele problemen. Bovendien kan een bouwtekening handig zijn als je later je huis wilt verkopen.

Kunnen de buren bezwaar maken tegen mijn dakkapel?

Het is mogelijk dat je buren bezwaar maken tegen het plaatsen van een dakkapel. Bezwaren kunnen bijvoorbeeld gaan over het verstoren van het aanzicht van de buurt of het verminderen van de privacy. Overleg daarom vooraf met je buren en bespreek eventuele bezwaren om zo een juridisch geschil te voorkomen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar manieren om meer ruimte en licht in je huis te creëren, dan is een dakkapel plaatsen wellicht de oplossing die je zoekt. Voordat je begint met de planning, is het belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt. In sommige gevallen is het mogelijk om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen, maar het is wel essentieel om de regels en voorwaarden te kennen. Een bouwtekening kan hierbij helpen en het overleggen met buren kan eventuele bezwaren voorkomen. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent voordat je begint met de bouw van jouw dakkapel! Vraag gerust een offerte aan of neem vrijblijvend contact met ons op voor verdere vragen.

Op de site van de rijksoverheid vind je alle regelgeving omtrent het plaatsen van een dakkapel.

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak