Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Erker aanbouwen? Van idee tot realisatie in 3 stappen!

×
Ga terug naar het overzicht

Een erker aanbouwen aan je huis kan een geweldige manier zijn om extra ruimte en licht te creëren. Daarnaast kan het de buitenkant van je woning ook flink een boost geven. Voordat je echter begint met het bouwen van een erker, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog geven we je graag inzicht in dé belangrijke punten waar je op moet letten bij het aanbouwen van een erker!

erker aanbouwen

Heb je een vergunning nodig voor erker aanbouwen?

Ten eerste is het belangrijk om de lokale regels en voorschriften van je gemeente te raadplegen. Zo kun je bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het aanbouwen van je erker. Dit hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de erker en de afstand tot de grenzen van je eigendom.

Daarnaast moet je ook de afstand van de erker tot de grenzen van je eigendom bepalen. Over het algemeen geldt dat jouw erker minimaal 50 centimeter van de grens van je eigendom moet worden gebouwd. Dit kan echter variëren afhankelijk van de locatie en grootte van de erker. Het is belangrijk om dit te controleren bij de gemeente waarin je woont.

Wat kost een erker aanbouwen?

Een andere belangrijke factor een erker bouwen zijn de kosten. De prijs varieert afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de erker, het materiaal dat je gebruikt en de complexiteit van het ontwerp. Over het algemeen kun je rekenen op kosten tussen € 4.000 en € 25.000. Een ‘basismodel’ van een erker heb je voor gemiddeld €6.500. Het is raadzaam om een budget te hebben voordat je begint. Zo kan je offertes van verschillende aannemers vergelijken om de beste deal te krijgen.

De tabel hier onder weergeeft een gemiddelde prijsindicatie van de kosten voor een erker. Als je echt de prijs van je erker wilt weten raden wij je aan om een offerte aan te vragen.

BreedteDiepteKostenPer 1m²Afwerkingskosten
3 meter1 meter€4.000€1.000€400
4 meter1 meter€5.500€1.500€500
5 meter1 meter€6.000€1.500€500
3 meter1,5 meter€6.500€2.500€300
4 meter1,5 meter€7.500€2.000€400
5 meter1,5 meter€8.600€1.800€400

Tot slot moet je nadenken over de grootte van je erker. De grootte hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de beschikbare ruimte, het doel van de erker en je budget. Over het algemeen geldt bij een grotere erker een hogere kostenprijs. Het is daarom belangrijk om te overwegen waar je de erker voor gaat gebruiken en wat de beste grootte is voor jouw specifieke situatie.

Bouwtekening nodig voor erker aanbouwen?

Als je van plan bent om een erker aan je huis toe te voegen, is het absoluut aan te raden om een bouwtekening te maken voordat je begint met bouwen. Het is erg handig om te weten hoe de erker er precies uit komt te zien en waar deze geplaatst moet worden. Een bouwtekening biedt niet alleen duidelijkheid voor de aannemer, maar het is ook essentieel bij het aanvragen van een vergunning en het voldoen aan de voorschriften en eisen van de gemeente. Bovendien voorkomt het onduidelijkheden en verwarring tijdens het bouwproces. Zo verminder je de kans op fouten en vertragingen.

Het is niet alleen de aannemer die profiteert van een bouwtekening. Als je meerdere offertes van aannemers aanvraagt, kan het hebben van een bouwtekening de communicatie tussen jou en de aannemers stroomlijnen. Zo weet je zeker dat elke offerte gebaseerd is op hetzelfde plan en kan je beter vergelijken welke aannemer het beste bij jouw wensen past.

Conclusie erker aanbouwen

Een erker aanbouwen is een prachtige toevoeging aan elk huis. Om ervoor te zorgen dat het bouwen van een erker soepel verloopt, is het belangrijk om de regels en voorschriften van je gemeente te raadplegen voordat je begint met bouwen. Zorg er ook voor dat je een budget hebt en offertes van verschillende aannemers vergelijkt om de beste deal te krijgen. Met deze tips in gedachte, kun je genieten van de extra ruimte en stijl die een erker aan je huis toevoegt.

Via omgevingsloket.nl kan je gemakkelijk kijken of je een omgevingsvergunning nodig hebt, uiteraard kan je ons ook benaderen. Wij helpen je graag met het realiseren van een erker aanbouwen, door te helpen bij het verlenen van vergunningen en het maken van bouwtekeningen. Aarzel niet om een offerte aan te vragen.

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak