Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Gevelaanzicht wijzigen: waar moet je op letten?

×
Ga terug naar het overzicht

Wat is een gevelwijziging?

Met een gevelwijziging wordt vaak het veranderen of plaatsen van kozijnen, luiken of gevelpanelen bedoeld. Een gevelaanzicht wijzigen moet aan allerlei eisen voldoen. Zo worden er specifieke eisen gesteld aan het materiaal dat gebruikt wordt tijdens het wijzigen van de gevel. Daarnaast moet de gevelwijziging ook nog passend zijn in het straatbeeld. Door deze eisen moet je eigenlijk altijd in het bezit zijn van de juiste vergunningen als je het gevelaanzicht wijzigen aanbrengt aan de voorzijde van de woning. Daartegenover mag je aan de achterzijde van de woning vaak wijzigen wat je wil. Deze wijzigingen moeten slechts in het bestemmingsplan passen.

Kozijnen maken of kozijnen veranderen, kan dit zomaar?

Kozijnen mag je vaak legaal veranderen mits ze op dezelfde plek blijven. Doe je dit niet en je wijzigt de gevelconstructie, dan kan dit gevolgen hebben voor de draagkracht van de desbetreffende wand. Het pand kan hierdoor instabiel raken en de veiligheid kan dan niet meer worden gewaarborgd. Daarom is het van belang dat dit bouwkundig en constructief wordt uitgedacht een aangevraagd middels een vergunning.

Pluspunten aan het vervangen van je kozijnen.

Het vervangen van je kozijnen kent de volgende pluspunten:

  • De waarde van de woning kan worden opgehoogd door middel van andere kozijnen.

Als je door een straat loopt is vaak het eerste wat je ziet de voorgevel, voorzien van een aantal kozijnen en een deur. Het is dus belangrijk dat dit er strak uitziet, dit kan namelijk voor een grote meerwaarde zorgen voor jouw huis.

Veel woningen zijn voorzien van oude kozijnen die een slechte isolerende werking hebben. Gelukkig zijn er kozijnen die voorzien zijn van slimme technieken om zo beter te kunnen isoleren. Dit is zeker verstandig in verband met de stijgende gasprijzen. Hoe duurzamer, hoe beter!

  • Veiligheid

Voor een nog veiliger gevoel is het zeker niet gek om oude kozijnen te vervangen. Tegenwoordig zijn er zelfs kozijnen die voldoen aan allerlei keurmerken in relatie tot veiligheid. Slecht nieuws voor inbrekers dus. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je inboedelverzekering daalt omdat je huis nu beter beveiligd is.

Omgevingsvergunning voor gevelaanzicht wijzigen?

Als jouw plan voldoet aan de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen, dan kun je zonder omgevingsvergunning bouwen. De planologische regels uit bijvoorbeeld het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand zijn in dat geval niet van toepassing. Het bouwbesluit en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek gelden echter wel. Als je dus gaat verbouwen moet je er wel voor zorgen dat je je aan deze regels houdt.

Als je je gevelaanzicht wijzigen niet zonder vergunning mag, dan is dit vaak gerelateerd aan de wijziging die je in het straatbeeld aanbrengt met jouw plannen. Als dit het geval is zal je hoe dan ook een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

Zie hieronder een hulpstappenplan:

Fotobron: Vergunningvrij bouwen en verbouwen | Bouwregelgeving | Rijksoverheid.n

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak