Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Hoeveel mag ik bijbouwen?

×
Ga terug naar het overzicht

Alles wat je moet weten over bijbouwen

Als trotse eigenaar van een stuk grond, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om jouw woning uit te breiden. Maar hoeveel mag je eigenlijk bijbouwen? In deze tekst leggen we alles uit wat je moet weten over hoeveel je mag bijbouwen.

In deze blog:

bijbouwen

Waarom wil je bijbouwen?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waarom je wilt uitbreiden. Wil je meer leefruimte creëren of juist extra slaapkamers? Of misschien wil je wel een aanbouw plaatsen voor een hobbyruimte of kantoor aan huis. De reden voor bijbouwen bepaalt namelijk welke regels er gelden en hoeveel je mag bijbouwen.

Bestemmingsplan en vergunning

Voordat je begint met plannen maken, is het belangrijk om het bestemmingsplan van jouw gemeente te raadplegen. Hierin staat welke regels er gelden voor jouw perceel. Daarnaast kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt voor de bouw van een aanbouw of bijgebouw. Dit is afhankelijk van de grootte en functie van de bijbouw.

Maximale oppervlakte

Als je wilt uitbreiden, is het belangrijk om te weten wat de maximale oppervlakte is die je mag bebouwen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van jouw perceel en de afstand tot de erfgrens. In de meeste gevallen geldt er een maximum van 50% bebouwingsoppervlakte ten opzichte van het perceel.

Maximale hoogte

Naast de oppervlakte is ook de maximale hoogte van belang. Dit wordt gemeten vanaf het maaiveld tot aan de nok van het dak. Ook hier gelden verschillende regels per gemeente. In de meeste gevallen mag je niet hoger bouwen van 0,3 meter boven je eerste verdiepingsvloer of maximaal 3m.

Conclusie

In deze tekst hebben we uitgelegd waar je op moet letten als je wilt gaan uitbreiden en hoeveel je mag bijbouwen. Het is belangrijk om het bestemmingsplan te raadplegen en te kijken of je een vergunning nodig hebt. Daarnaast zijn er regels omtrent de maximale oppervlakte en hoogte waar je rekening mee moet houden. Succes met het plannen van jouw bijbouw en het bepalen van hoeveel je mag uitbreiden!

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak