Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Huis bouwen op eigen grond: wat komt er bij kijken?

×
Ga terug naar het overzicht

Heb jij er ooit aan gedacht om je eigen huis te bouwen op eigen grond? Het is een leuk, spannend en tegelijkertijd overweldigend proces. In deze blog geven we je een kijkje in wat er allemaal komt kijken bij een huis bouwen op eigen grond en delen we handige tips om het proces soepel te laten verlopen.

Locatie en grond

Voordat je je droomhuis op eigen grond kunt ontwerpen en bouwen, moet je eerst de perfecte locatie vinden. Wil je in de bruisende stad wonen of juist in de rustige natuur? Denk ook aan de bereikbaarheid, omgeving en beschikbaarheid van voorzieningen. Zodra je een geschikte locatie hebt gevonden, is het tijd om te kijken naar de grond die je nodig hebt.

Ontwerp en bouwtekening voor huis bouwen op eigen grond!

Het ontwerp van je huis bouwen op eigen grond, oftewel de bouwtekening, is het leukste deel van het bouwproces. Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten en je eigen unieke huis creëren. Ga je voor een klassiek ontwerp of juist voor een moderne uitstraling? Hout of glas? Er is van alles mogelijk. Het is belangrijk om bij het maken van je ontwerp ook rekening te houden met de materialen die je gaat gebruiken. Bakstenen, dakpannen, houten planken en isolatiemateriaal, er komt veel bij kijken.

Stel van tevoren een budget vast om onverwachte kosten te voorkomen. Bij het kiezen van materialen is het niet alleen belangrijk om naar de prijs te kijken, maar ook naar de duurzaamheid en energie-efficiëntie op de lange termijn. Visional helpt graag bij het realiseren en visualiseren van jouw ideeën!

Omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is nodig bij een huis bouwen op eigen grond, tenzij er uitzonderingen gelden. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van de vergunningen om vertragingen te voorkomen. Voordat je een omgevingsvergunning kan aanvragen, moet je in het bezit zijn van een ontwerp van jouw huis.

Huis bouwen op eigen grond kosten?

Een huis bouwen op eigen grond is een flinke investering in je toekomstige wooncomfort en de waarde van je eigendom. De kosten kunnen variëren van €150.000 tot meerdere miljoenen euro’s, afhankelijk van de grootte en locatie van je huis. Als je het bouwproces niet volledig zelf kunt financieren, kun je financiering aanvragen in de vorm van een hypotheek of een lening specifiek voor jouw huis bouwen op eigen grond.

De bouwfase van huis op eigen grond

  1. Voorbereiding Voordat de bouw begint, wordt er eerst een ontwerp gemaakt van de woning en worden de benodigde vergunningen aangevraagd. Vervolgens wordt de bouwplaats klaargemaakt door het eventueel slopen van oude gebouwen, het egaliseren van de grond en het aanleggen van tijdelijke voorzieningen zoals een bouwkeet en toiletten.
  2. Fase 1: de ruwbouw De ruwbouwfase is de eerste fase van de bouw en omvat de constructie van de woning. Dit omvat onder andere het graven van de fundering, het plaatsen van de draagmuren, het leggen van de riolering en het installeren van de leidingen. De bouw van de woning wordt afgerond wanneer het dak is geplaatst en de woning wind- en waterdicht is.
  3. Fase 2: de afbouw De afbouwfase draait om de afwerking van de woning en omvat werkzaamheden zoals het plaatsen van de binnenmuren, binnendeuren en kozijnen, het aanbrengen van isolatie, dekvloeren en de afwerking van wanden en plafonds. Ook worden installaties zoals elektra, verwarming, ventilatie en sanitair aangebracht.
  4. Fase 3: de oplevering De laatste fase is de oplevering. Tijdens deze fase wordt de woning gecontroleerd op gebreken en afwerking en worden deze verholpen. Als alles naar wens is, vindt de sleuteloverdracht plaats en ben je officieel eigenaar van de woning.
  5. Nazorg Na de oplevering van de woning kan er nog sprake zijn van nazorg. Dit omvat werkzaamheden zoals het oplossen van gebreken die na de oplevering zijn ontstaan en eventuele aanpassingen aan de woning op verzoek van de eigenaar.

Laten we samenwerken!

Kortom, een huis bouwen op eigen grond is een complex proces, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je je eigen droomhuis creëren. Onthoud dat het een investering is in je toekomst en wees niet bang om hulp te vragen waar nodig. Wij helpen je namelijk graag verder met jouw droomontwerp en bij het aanvragen van de juiste vergunningen. Neem gerust contact met ons op, laten we samenwerken!

Mocht je meer willen lezen over de omgevingsvergunning? Lees dan deze blog.

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak