Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Mantelzorgwoning: alles wat je moet weten!

×
Ga terug naar het overzicht

Als je op zoek bent naar een manier om voor je naaste te zorgen zonder dat je de klok rond aanwezig hoeft te zijn, dan kan een mantelzorgwoning de ideale oplossing zijn. Het is een zelfstandige woning die is ontworpen voor mensen die zorg nodig hebben, maar toch onafhankelijk willen blijven wonen. Het kan een kant-en-klare unit zijn die op een bestaande locatie wordt geplaatst óf een woning die speciaal voor dit doel wordt gebouwd. Wij vertellen je hier in deze blog graag meer over, en alles wat er bij komt kijken als je een kangeroewoning wilt realiseren.

mantelzorgwoning: alles wat je moet weten

Hoe kom ik in aanmerking voor een mantelzorgwoning?

Om in aanmerking te komen voor een mantelzorgwoning moet je in de meeste gevallen mantelzorger zijn van de persoon voor wie de woning bedoeld is. Het is ook belangrijk dat de persoon voor wie de woning is bedoeld zorgbehoevend is en dat er sprake is van een medische noodzaak voor de woning.

Wie mag er in de mantelzorgwoning?

In principe is de woning bedoeld voor de zorgbehoevende persoon en zijn of haar mantelzorger. Het kan echter ook zijn dat er andere personen in de woning verblijven; bijvoorbeeld een partner of kinderen. Het is belangrijk om te weten dat er in een mantelzorgwoning maximaal twee personen mogen wonen. Dit kan de zorgvrager zijn, maar ook een mantelzorger die de zorg verleent. De woning kan dus niet als reguliere woning worden gebruikt.

Hoe lang mag je in een mantelzorgwoning wonen?

Er is geen wettelijke limiet gesteld aan de tijd dat je in de woning mag wonen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de regels van de gemeente waarin je woont. Sommige gemeenten hebben regels over de maximale periode waarin de woning mag worden gebruikt.

Wie betaalt er voor de zorgwoning?

In de meeste gevallen zijn de kosten van de woning voor rekening van de zorgbehoevende persoon of zijn of haar mantelzorger. Het is ook mogelijk om financiële steun te krijgen vanuit de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de zorgverzekering.

Vergunning nodig?

Voor het plaatsen van de woning heb je vrijwel nooit een vergunning nodig. De woning moet wel aan een bepaalde voorwaarden voldoen. In deze blog gaan wij dieper in op de voorwaarden.

Wat kost een kant en klare mantelzorgwoning?

De kosten van een kant-en-klare kangeroewoning variëren. Dit is afhankelijk van de grootte, het materiaal, de afwerking en de locatie. Over het algemeen kosten deze woningen tussen de 20.000 en 60.000 euro. Het is altijd belangrijk om meerdere offertes op te vragen en deze goed te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Kan ik een hypotheek krijgen voor mantelzorgwoning?

Het is mogelijk om er een hypotheek voor te krijgen. Echter, niet alle banken bieden deze optie aan en het kan lastig zijn om een hypotheek te krijgen voor een woning die niet als hoofdverblijf wordt gebruikt.

Bouwtekening nodig?

Als je een zorgwoning wilt bouwen, moet je rekening houden met verschillende bouwvoorschriften en vergunningen die je nodig hebt. Allereerst moet je een bouwtekening maken die voldoet aan de lokale bouwvoorschriften. Deze tekening moet worden goedgekeurd door de gemeente voordat je kunt beginnen met bouwen en is van belang als je een omgevingsvergunning nodig hebt. Bouwtekeningmaken.com helpt jou graag verder met het visueel realiseren van jouw schetsontwerp. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, of vraag een offerte aan.

Op Wat is een mantelzorgwoning? – MantelzorgNL vindt u meer informatie.

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak