Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Overkapping vergunning: wel of niet nodig?

×
Ga terug naar het overzicht

Als je van plan bent om een overkapping te plaatsen is het belangrijk om te weten of je hier een vergunning nodig hebt, door middel van deze blog hopen wij jou meer duidelijk te geven over een overkapping vergunning: is dat nou wel of niet nodig?

Overkapping vergunning

Wat is een overkapping?

Een overkapping is een dakconstructie die je in je achtertuin kunt plaatsen. Het is een mooie toevoeging aan je tuin en kan dienen als bescherming tegen regen, zon en wind. Er zijn verschillende soorten overkappingen zoals een terrasoverkapping, carport of pergola. In dit artikel gaan we dieper in op wat een overkapping is, of je een vergunning nodig hebt en waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een overkapping.

Verschillende soorten overkappingen

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is een overkapping die boven je terras wordt geplaatst. Het is een ideale oplossing om het hele jaar door buiten te kunnen zitten en bescherming te bieden tegen weersomstandigheden.

Carport

Een carport is een overkapping voor je auto. Het biedt bescherming tegen regen, sneeuw en hagel en voorkomt dat je auto in de zon staat waardoor het interieur kan verkleuren.

Pergola

Een pergola is een overkapping die voornamelijk gebruikt wordt als decoratie voor je tuin. Het bestaat uit palen en dwarsbalken waardoor het een open karakter heeft. Een pergola kan bedekt worden met klimplanten waardoor het een romantische uitstraling krijgt.

Heb ik een overkapping vergunning nodig met bouwen?

Of je wel of geen overkapping vergunning nodig hebt bij het bouwen is afhankelijk van verschillende factoren. In de meeste gevallen mag je zonder vergunning een overkapping bouwen die niet hoger is dan 3 meter en niet breder en langer is dan 30 m2. Als je een grotere overkapping wilt bouwen, dan moet je hiervoor wel een vergunning aanvragen.

Daarnaast moet de overkapping minimaal 2 meter van de erfgrens af staan en als de afstand tussen de overkapping en de woning minder dan 2,5 meter is, dan wordt de overkapping beschouwd als een aanbouw en heb je hiervoor een vergunning nodig. Het is dus belangrijk om vooraf goed te controleren of je een vergunning voor overkapping nodig hebt en deze aan te vragen voordat je begint met bouwen.

Risico’s van het plaatsen van een overkapping zonder vergunning

Als je besluit om een overkapping te bouwen zonder de vereiste vergunning, dan loop je het risico dat de gemeente je verplicht om de overkapping te verwijderen. Het is daarom belangrijk om vooraf te controleren of je een vergunning nodig hebt en deze aan te vragen voordat je begint met bouwen.

Bouwtekening maken

Voor het bouwen van een kleine overkapping heb je meestal geen bouwtekening nodig. Echter, als je een grotere overkapping wilt bouwen, dan is het meestal verplicht om een bouwtekening te maken voordat je een overkapping vergunning kan aanvragen. Het is daarom verstandig om vooraf te weten of je een bouwtekening nodig hebt. Wij realiseren graag een bouwtekening voor jou, aarzel niet om contact met ons op te nemen, of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Op Omgevingsloket online – Startpagina kan je gemakkelijk een overkapping vergunning check doen.

overkapping vergunning
Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak