Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Tuinhuis plaatsen: alles wat je moet weten!

×
Ga terug naar het overzicht

Alles wat je moet weten over het plaatsen van een tuinhuis

Het hebben van extra opbergruimte of een extra kamer is altijd handig, vooral als je een huis hebt dat niet al te groot is. Een tuinhuis plaatsen kan in dat geval de oplossing zijn. Het biedt een extra ruimte om spullen op te bergen, te gebruiken als werkruimte of zelfs als een extra slaapkamer. Maar voordat je begint met het plaatsen van een tuinhuis, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Tuinhuis plaatsen

Wat mag je bouwen in je achtertuin?

In principe mag je in je achtertuin bouwen wat je wilt, zolang je je aan de regels van de gemeente houdt. Voor sommige bouwwerken, zoals een tuinhuis plaatsen, heb je echter wel toestemming nodig van de gemeente. Het is daarom altijd aan te raden om contact op te nemen met je gemeente voordat je begint met de bouw van een nieuw bouwwerk.

Kan ik zomaar een tuinhuis plaatsen? Belangrijke regels op een rijtje!

De belangrijkste factoren zijn de beschikbare vierkante meters perceel en de al bebouwde oppervlaktes. Naast de regels voor de grootte en hoogte van het tuinhuis en de afstand tot de erfgrens, zijn er nog een aantal andere regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag het tuinhuis niet hoger zijn dan de bestaande bebouwing op je perceel en moet het voldoen aan de bouwvoorschriften van de gemeente.

Daarnaast moet het tuinhuis een permanent karakter hebben en mag het niet als woonruimte worden gebruikt. Bij een tuinhuis plaatsen komen wat regels kijken waar je je aan moet houden, het is belangrijk om contact op te nemen met jouw gemeente.

Hoe groot mag je tuinhuis plaatsen zonder vergunning?

Dit is afhankelijk van je perceeloppervlakte en de locatie van je tuinhuis. Daarnaast is het van belang om te kijken naar hoeveel bebouwingsoppervlakte je al bebouwd hebt. Een vuistregel is dat bij een gemiddeld huis 30-50% van je achtererf bebouwd mag worden. Als je een tuinhuis dicht bij de erfgrens wilt plaatsen, moet je rekening houden met de regels voor de afstand tot de buren. Indien het gebouw niet hoger is dan 3m mag hij direct op de perceelgrens staan.

Hoeveel kost het om een tuinhuis te laten plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een tuinhuis kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte, het materiaal en de complexiteit van de constructie. Over het algemeen moet je rekening houden met een bedrag tussen de €1000 en €10.000. Als je handig bent, kun je overwegen om zelf een tuinhuis te bouwen om kosten te besparen.

Geïsoleerde tuinhuis plaatsen

Een geïsoleerd tuinhuis kan een goede optie zijn als je het hele jaar door van de extra ruimte wilt genieten. Met de goede isolatie blijft het tuinhuis warm in de winter en koel in de zomer. Dit kan wel extra kosten met zich meebrengen, maar het kan de moeite waard zijn als je van plan bent om veel tijd door te brengen in het geïsoleerde tuinhuis! Het is belangrijk om het juiste type fundering voor het tuinhuis te gebruiken.

Dit kan variëren van een simpele betonnen plaat tot een volledige gemetselde fundering. Het is belangrijk om het juiste type fundering te kiezen dat past bij de grootte en het gewicht van het tuinhuis, evenals bij de grondsoort waarop het tuinhuis wordt geplaatst.

Bouwtekening tuinhuis

Het is altijd verstandig om een bouwtekening te maken voordat je begint met het bouwen van een tuinhuis. Dit kan je helpen om de benodigde materialen te bepalen en ervoor te zorgen dat het tuinhuis voldoet aan de bouwvoorschriften. Daarnaast kan het helpen om eventuele fouten in het ontwerp te ontdekken voordat je begint met de bouw. Mocht je een vergunning nodig hebben, dan is een bouwtekening ook verplicht. Bouwtekeningemaken.com helpt jou graag verder met het realiseren van jouw ideeën, neem contact met ons op!

Wat als je geen vergunning aanvraagt voor het plaatsen van een tuinhuis?

Als je geen vergunning aanvraagt voor een bouwwerk waarvoor dat wel verplicht is, kan dit leiden tot vervelende consequenties. Als de gemeente erachter komt dat je zonder vergunning hebt gebouwd, kan zij je verplichten om het bouwwerk af te breken of alsnog een vergunning aan te vragen. Het is dus altijd beter om vooraf contact op te nemen met de gemeente om te controleren of je een vergunning nodig hebt.

Conclusie

Het plaatsen van een tuinhuis kan een waardevolle toevoeging zijn aan je woning. Maar voordat je begint met de bouw, is het belangrijk om rekening te houden met de bovengenoemde zaken. Door vooraf zorgvuldig te plannen en eventueel toestemming te vragen aan de buren en de gemeente, kun je ervoor zorgen dat de bouw van je tuinhuis soepel verloopt en je er jarenlang plezier van zult hebben. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als je nog vragen hebt of vraag een offerte aan om jouw tuinhuis te realiseren.

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak