Uitbouw voorkant van huis: wat zijn de regels?
De voorkant van je huis uitbouwen is de ideale manier om je huis te voorzien van meer woon- en leefruimte. Je zal meer ruimte creëren en dit kan je uiteraard invullen naar eigen wens. Het is fijn om dit zonder al te veel stress te doen, en daar kunnen wij je bij helpen!
In deze blog:
Een uitbouw voorkant van huis: wat houdt het in?
Een aanbouw of uitbouw worden vaak door elkaar heen gehaald, dus wij vertellen je in het kort het verschil. Een aanbouw is een bouwwerk tegen een huis aan dat al bestaat. De verbinding tussen de aanbouw en het bestaande gebouw bestaat voornamelijk uit een toegangsdeur. Bij een uitbouw zal meestal de gehele gevel eruit worden gehaald en moeten worden ondersteund. Het heeft dan meer gemeen met het bestaande gebouw. Op dat moment spreken we dus van een uitbouw.
Uitbouw voorkant van huis: vergunning nodig?
Het verschil met een uitbouw aan de achterkant van het huis is dat je bij uitbouw voorkant van huis altijd een omgevingsvergunning nodig hebt. Het zal namelijk het zicht van de voorkant van je huis veranderen. De gemeente heeft welstandseisen opgesteld. Deze kan je terugvinden in de welstandsnota, waarin de criteria voor het uiterlijk van de woningen voor in de straat staan. Denk daarbij aan de hoofdvorm van de gebouwen, maar ook het materiaal en de kleur. Bij een achteruitbouw verandert er echter niks aan het zicht voor anderen. Daarom is het bouwen op het achtererf zonder vergunning wel mogelijk.
Uitbouw voorkant van huis: wat zijn de regels?
Nu we weten dat je een vergunning nodig hebt, is het fijn om ook te weten wat voor regels er verbonden zijn aan het uitbouwen van de voorkant van je huis. Het is erg belangrijk om dit te weten. Zo voorkom je namelijk dat je uitbouw niet voldoet aan de regels, en kan leiden tot een conflictsituatie met de buren of zelfs tot een afbraak van je uitbouw. Daarom nemen wij hieronder alle regels met je door wat betreft een uitbouw aan de voorkant van je huis.
De regels voor een uitbouw voorkant van huis bestaan uit de volgende aspecten:
- Een uitbouw mag niet verder komen dan je erfgrens. Dus op gebied van je buren bouwen is niet toegestaan;
- Het materiaal, kleurgebruik en kozijnen moeten aansluiten op de rest van je woning;
- De uitbouw voorkant van huis moet meestal plat worden afgedekt;
- In de zijtuin is het verplicht je uitbouw minimaal 1 meter achter de voorgevel te plaatsen;
- Binnen 2 meter van de erfgrens mag je geen ramen installeren die direct zicht hebben op je buren;
- Voor bijvoorbeeld een hoekwoning geldt dat je geen uitbouw mag plaatsen in de zijtuin als deze grenst aan openbaar gebied;
- De hoogte van een uitbouw voorkant van huis mag niet hoger zijn dan de eerste etage.
Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met je buren. Deze regels vallen onder het zogenaamde ‘burenrecht’. Hierin staan verschillende regels beschreven die je buren hebben. Ook in verband met een uitbouw krijg je met het burenrecht te maken. Het is daarom belangrijk om je buren goed te informeren over je bouwplannen om conflicten te voorkomen. Je buren mogen namelijk bezwaar indienen als je deze regels niet in acht neemt.
Voorkant huis uitbouwen: Waar begin je?
Nu we de regels van een uitbouw aan de voorkant weten, is het tijd voor de volgende stap. Waar begin je?
Ten eerste is het belangrijk om te kijken of je je woning mag uitbouwen. Dit doe je door de controleren of je plannen voldoen aan de bovengenoemde regels. Daarnaast moet uitgezocht worden of je een omgevingsvergunning nodig hebt en wat hier de regels van zijn. De voorkant van je huis uitbouwen zorgt er namelijk in veel gevallen voor dat je een vergunning nodig hebt. Voor het verkrijgen van deze vergunning heb je bouwtekeningen of vergunningstekeningen nodig die je vervolgens weer indient bij de aanvraag. Via omgevingsloket.nl kan je gemakkelijk online checken of je een vergunning nodig hebt.
Ons team bestaat uit ervaren bouwkundig tekenaars die je kunnen helpen bij het vooronderzoek en/of je kunnen ontzorgen wanneer je een vergunning nodig hebt. Neem contact op met onze experts om te er achter te komen wat de mogelijkheden zijn.
Ga terug naar het overzicht