Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Vergunning voor veranda: wat komt erbij kijken?

×
Ga terug naar het overzicht

Vergunning voor veranda: wat komt erbij kijken?

Door middel van deze blog hopen wij jou meer duidelijkheid te geven over of je een vergunning voor veranda nodig hebt, of dat je het zonder vergunning kan bouwen.

vergunning voor veranda

Wat is een veranda?

Een veranda is eigenlijk kort door de bocht gezegd een overkapping. Deze overkapping zit altijd aan je eigen woning of schuur bevestigd. Zit die dat niet, dan is het geen veranda maar een vrijstaande overkapping. Verder is de constructie altijd voorzien van een dak boven haar hoofd en is het mogelijk om de zijkanten dicht te maken.

Hoe je hem inricht dat is uiteraard helemaal aan jezelf. Je kunt de zijkanten bijvoorbeeld opvullen met glas. En de veranda zelf een stoer uiterlijk geven door met speciale soorten hout te werken. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat er met staal of strak aluminium gewerkt wordt.
Als tip wil ik je graag meegeven dat het kiezen van een goed materiaal zeker geen overbodige luxe is. Het kan namelijk de levensduur van jouw veranda sterk beïnvloeden.

Vergunning veranda: wanneer heb je die nodig?

Het is niet altijd nodig om een vergunning voor veranda aan te vragen, soms kan je ook een veranda vergunningsvrij plaatsen.
Er zijn landelijke regels voor een vergunningsvrije veranda. Nu wil jij vast weten wat die regels zijn.

Die zal ik hier onder vermelden:

  1. Je veranda samen met andere bijbehorende bouwwerken mag niet meer dan 50% van je achtertuin in beslag nemen.
  2. Je mag maximaal 0,3 meter boven de eerste verdiepingsvloer uitkomen.
  3. Je onder de 3 meter blijft vanaf de grond bij een plat dak of 5m bij een puntdak
  4. Je mag maximaal 4 meter diepte vanaf de achtergevel vergunningsvrij bouwen.
  5. Geen vergunning veranda als hij niet vanaf de straat zichtbaar zijn.
    Toch is het goed om jouw situatie te checken bij een adviseur of tekenaar, elke situatie is namelijk anders.

    Via Omgevingsloket online – Startpagina kan je gemakkelijk een vergunningcheck doen.

Een tekening voor je veranda laten tekenen?

Ja, dat vraag je je misschien wel af, want wat is het nut er nu eigenlijk van? Dat ga ik je uitleggen. Om te beginnen is het toch fijn voor jezelf om te weten waar je aan toe bent. Zo weet je vooraf bijvoorbeeld al hoe jouw nieuwe veranda eruit zal komen te zien. Stel dat je het ergens net niet mee eens bent dan kun je bij tijds aanpassingen doorgeven. Hiermee kan de veranda nog op tijd naar jouw wens gemaakt worden. Het volgende waar je eventueel tegenaan kan lopen is dat je je niet aan alle regels houdt, daarom is het handig dat je een tekenbureau hebt ingeschakeld.

Zo weet je zeker dat je niet buiten de lijntjes kleurt. Uiteraard ben je van tevoren ook op de hoogte van de kosten die er gemaakt gaan worden om jouw veranda te realiseren. Kortom er zitten eigenlijk nog heel veel pluspunten aan om toch even die tekening van je veranda te laten maken. Vervolgens hoef jij alleen nog maar met het definitieve ontwerp naar een aannemer toe te stappen, zodat hij precies bouwt wat jij wilt. Zonder bouwtekening kan je ook geen vergunning veranda aanvragen! Neem gerust contact met ons op en wij helpen jou graag verder met het realiseren van een bouwtekening.

Offerte aanvragen Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak