Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Vergunning zwembad: 4 belangrijke regels!

×
Ga terug naar het overzicht

Het bouwen van een zwembad in de achtertuin kan voor veel plezier en verkoeling zorgen tijdens de warme zomermaanden. Het hebben van een eigen zwembad brengt echter ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Zo ook het verkrijgen van de juiste vergunning zwembad. In dit artikel bespreken we graag met jou of je een vergunning zwembad nodig hebt, wat dan de voorwaarden zijn wanneer je een vergunning moet hebben, wat de risico’s zijn van het bouwen zonder een vergunning en of je een bouwtekening nodig hebt voor het bouwen van jouw eigen zwembad.

vergunning zwembad

Vergunning voor je eigen zwembad

Of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een zwembad hangt af van de locatie en de grootte van het zwembad. In de meeste gevallen is er wel degelijk een vergunning nodig. De regels en voorschriften voor het verkrijgen van een vergunning voor een zwembad variëren per gemeente.

Omgevingsvergunning

Over het algemeen heb je een omgevingsvergunning nodig voor als je je zwembad wilt gaan bouwen. Je hebt een omgevingsvergunning nodig als:

  • Het zwembad groter zal zijn dan 30 m²
  • Het zwembad hoger dan 1 meter is
  • Het zwembad op een monumentaal pand of beschermd stadsgezicht wordt gebouwd.

Hoe ver moet een zwembad van de erfgrens?

De afstand tot de erfgrens en eventuele andere gebouwen op het perceel is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. In sommige gemeenten moet het zwembad minstens 3 meter van de erfgrens af staan, terwijl deze in andere gemeenten bijvoorbeeld minstens 5 meter van de erfgrens af moet staan. Daarnaast zijn er vaak ook andere eisen waaraan voldaan moet worden. Denk hier bijvoorbeeld aan de diepte van het zwembad en de aanwezigheid van een omheining rondom het zwembad.

Wat als ik zonder vergunning zwembad ga bouwen?

Het bouwen van een zwembad zonder vergunning kan leiden tot hoge boetes en andere strafrechtelijke gevolgen. Het is daarom belangrijk om de vereisten voor het verkrijgen van een vergunning zorgvuldig te onderzoeken voordat je begint met het bouwen van een zwembad. Als je al begonnen bent met de bouw zonder vergunning, dan kan je alsnog proberen om de benodigde vergunning te verkrijgen. Dit kan echter een langdurig proces zijn en kan mogelijk leiden tot extra kosten.

Een ander risico van het bouwen van een zwembad zonder vergunning is dat het kan leiden tot aansprakelijkheid in het geval van een ongeval. Als iemand gewond raakt in of rondom het zwembad, kan je als eigenaar van het zwembad aansprakelijk gesteld worden als het blijkt dat het zwembad niet aan de vereiste veiligheidsvoorschriften voldoet.

Heb ik een bouwtekening nodig voor het bouwen van een zwembad?

In de meeste gevallen heb je een bouwtekening nodig voor het bouwen van een zwembad, als je een omgevingsvergunning moet aanvragen, is het hebben van een bouwtekening voor je vergunning zwembad zelfs een must. Een bouwtekening laat zien hoe het zwembad gebouwd zal worden en wat de afmetingen en materialen zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bouwtekening voldoet aan de vereiste normen. Daarnaast is het belangrijk om deze goed te laten keuren voordat je begint met de bouw. Mocht je een bouwtekening voor jouw vergunning zwembad willen realiseren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, of een offerte aan te vragen.

Conclusie

Een zwembad bouwen in de achtertuin kan voor heel veel plezier en heerlijke verkoeling zorgen tijdens de warme zomermaanden. Het verkrijgen van de juiste vergunningen en het voldoen aan de vereiste normen is echter van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het zwembad veilig gebouwd wordt. Daarnaast kan je hier eventuele juridische problemen mee voorkomen, erg fijn! Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met de lokale autoriteiten, zoals jouw gemeente, om erachter te komen wat de specifieke vereisten zijn voor het verkrijgen van een vergunning zwembad en om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet voordat je begint met het bouwen van je heerlijke zwembad.

Via www.omgevingsloket.nl kan je gemakkelijk online een vergunningcheck doen.

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak