Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Vergunningsvrij aanbouwen: alles wat je moet weten!

×
Ga terug naar het overzicht

Het toevoegen van een aanbouw aan je huis kan een geweldige manier zijn om extra ruimte te creëren en de waarde van je huis te verhogen. Maar kan je ook vergunningsvrij aanbouwen? In sommige gevallen is het namelijk mogelijk om zonder een vergunning, een aanbouw te plaatsen. In deze blog zullen we daarom dieper ingaan op dit onderwerp. We bespreken wat een aanbouw is, wat de voorwaarden zijn voor vergunningsvrije aanbouw, of je een bouwtekening nodig hebt voor aanbouw en wat er gebeurt als je bouwt zonder vergunning.

vergunningsvrij aanbouwen

Wat is een aanbouw?

Voordat we je alles vertellen over de voorwaarden voor een vergunningsvrije aanbouw, is het eerst fijn om te weten een aanbouw precies is. Een aanbouw is een uitbreiding van je huis die grenst aan een bestaande ruimte. Een aanbouw wordt meestal gebruikt om extra leefruimte te creëren. Dit kan bijvoorbeeld een extra kamer, keuken of badkamer zijn. Een aanbouw kan zowel aan de zijkant, achterkant of voorkant van een woning worden gebouwd.

Voorwaarden voor vergunningsvrij aanbouwen

Als je een aanbouw wilt bouwen zonder vergunning, zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Allereerst mag de aanbouw niet hoger zijn dan 5 meter. Dit geldt voor zowel een plat dak als een schuin dak. Als je een schuin dak wilt bouwen, dan mag de nokhoogte niet hoger zijn dan 4 meter.

Daarnaast moet de aanbouw aan de achterkant van de woning worden gebouwd en mag deze niet breder zijn dan de woning zelf. De breedte van de aanbouw mag niet meer dan 4 meter zijn als de woning een plat dak heeft en niet meer dan 3 meter als de woning een schuin dak heeft.

Ook moet de aanbouw op minimaal 1 meter van de erfgrens worden gebouwd en mag deze niet hoger zijn dan 3 meter als deze binnen 2 meter van de erfgrens wordt gebouwd. Als de aanbouw meer dan 2 meter van de erfgrens wordt gebouwd, mag deze maximaal 5 meter hoog zijn. Mocht je aan deze voorwaarden voldoen, dan kan je vergunningsvrij aanbouwen!

Wat gebeurt er als je bouwt zonder vergunning?

Als je een aanbouw bouwt zonder vergunning terwijl deze wel nodig is, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. De gemeente kan je een boete opleggen en je zelfs dwingen om de aanbouw weer af te breken. Het is dus belangrijk om goed te kijken of je aan de voorwaarden voldoet voor vergunningsvrij aanbouwen en anders zal je toch een vergunning aan moeten vragen.

Bouwtekening aanbouw?

Een bouwtekening is niet verplicht bij vergunningsvrij aanbouwen, maar het kan wel handig zijn om er één te maken. Met een bouwtekening kun je beter inzicht krijgen in hoe de aanbouw eruit komt te zien en kun je eventuele fouten of problemen op papier oplossen voordat je begint met bouwen. Daarnaast kan een bouwtekening ook handig zijn als je de aanbouw later wil verkopen of als je een hypotheek wil afsluiten. De geldverstrekker kan dan aan de hand van de bouwtekening zien wat er gebouwd is en hoeveel het waard is.

Als je zelf geen bouwtekening kunt maken, helpt bouwtekeningmaken.com je graag verder. Wij verzorgen complete, gedetailleerde bouwtekeningen speciaal voor jouw aanbouw! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, of vraag een offerte aan.

Conclusie

Een aanbouw kan een geweldige manier zijn om extra ruimte te creëren en de waarde van je huis te verhogen. Het is echter belangrijk om goed te kijken of je een vergunning nodig hebt voor de aanbouw en of je aan de voorwaarden voor vergunningsvrij aanbouwen voldoet. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes en andere vervelende gevolgen. Als je twijfelt of je een vergunning nodig hebt, kun je het beste contact opnemen met je gemeente. Een bouwtekening is niet verplicht, maar het helpt wel ontzettend veel. Visional helpt je graag verder!

vergunningsvrij aanbouwen
Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak