Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Vergunningsvrij bouwen: wat het is en waar je op moet letten?

×
Ga terug naar het overzicht

Als je een uitbreiding van je woning of een bijgebouw wilt bouwen, heb je meestal een vergunning nodig. Maar wist je dat vergunningsvrij bouwen ook mogelijk is? In deze blog lees je alles over het bouwen zonder vergunning: wat het is, waar je op moet letten en welke regels er gelden.

vergunningsvrij bouwen

Wat is vergunningsvrij bouwen?

Vergunningsvrij bouwen betekent dat je zonder toestemming van de gemeente mag bouwen. Dit geldt alleen voor bepaalde soorten bouwwerken en onder bepaalde voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld een dakkapel of een erker aan de achterkant van je woning bouwen zonder vergunning, zolang het maar voldoet aan de regels van het bestemmingsplan.

Voorwaarden vergunningsvrij bouwen

Er zijn verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen als je vergunningsvrij wilt bouwen. Zo moet je bouwwerk aan bepaalde afmetingen en hoogten voldoen. Ook mag je niet bouwen in beschermde gebieden, zoals een natuurgebied of monumentaal pand.

Vergunningsvrij bouwen en het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan van de gemeente geeft aan welke regels er gelden voor het bouwen van een woning of bijgebouw. Als je vergunningsvrij wilt bouwen, moet je bouwwerk voldoen aan deze regels. Zo mag je bijvoorbeeld niet hoger bouwen dan is toegestaan in het bestemmingsplan en moet je voldoen aan de maximale oppervlakte die is toegestaan.

Bijgebouwen zonder vergunning

Bijgebouwen, zoals een schuur of garage, mogen ook vergunningsvrij gebouwd worden. Hierbij gelden wel specifieke regels. Zo mag je bijvoorbeeld niet ongelimiteerd hoog en groot bouwen en ook de functie van het bijgebouw is belangrijk.

Let op de regels van de gemeente

Hoewel vergunningsvrij bouwen vaak makkelijker lijkt, is het belangrijk om goed op de regels van de gemeente te letten. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, kan de gemeente alsnog eisen dat je een vergunning aanvraagt of zelfs eisen het bouwwerk af te breken.

Conclusie

Vergunningsvrij bouwen biedt mogelijkheden om op een makkelijke manier je woning uit te breiden. Het is echter belangrijk om goed op de regels te letten en te zorgen dat je aan de voorwaarden voldoet. Zo voorkom je problemen met de gemeente en kun je genieten van je nieuwe aanbouw of bijgebouw. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als je nog vragen hebt!

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak