Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Vergunningsvrij uitbouwen: wanneer is dit mogelijk?

×
Ga terug naar het overzicht

Inleiding

Als je overweegt om je huis uit te breiden, vraag je je misschien af of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Het goede nieuws is dat je in sommige gevallen je woning kunt uitbreiden zonder dat je hiervoor een vergunning hoeft aan te vragen. Dit proces staat bekend als ‘vergunningsvrij uitbouwen’. In deze blogpost bespreken we wat vergunningsvrij uitbouwen is en wanneer dit mogelijk is.

In deze blog:

vergunningsvrij uitbouwen

Wat is vergunningsvrij uitbouwen?

Dat is het uitbreiden van je huis zonder dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Dit proces stelt huiseigenaren in staat om hun woning binnen bepaalde limieten uit te breiden zonder dat ze hiervoor een vergunning bij de gemeente hoeven aan te vragen.

Wanneer is vergunningsvrij uitbouwen mogelijk?

Het is mogelijk onder bepaalde omstandigheden. De specifieke regels en voorschriften variëren afhankelijk van de locatie en de grootte van de woning. Enkele van de algemene regels die van toepassing zijn op vergunningsvrij uitbouwen zijn onder meer:

  • De uitbreiding moet aan de achterkant van de woning plaatsvinden
  • De uitbreiding mag niet groter zijn dan een bepaalde grootte. De limiet voor vergunningsvrij uitbouwen is momenteel 4 meter voor een vrijstaande woning en 3 meter voor een halfvrijstaande of rijtjeswoning.
  • De uitbreiding mag niet hoger zijn dan het bestaande dak van de woning
  • De uitbreiding mag niet meer dan 50% van de buitenruimte innemen

Het is belangrijk op te merken dat zelfs als je uitbreiding voldoet aan de eisen om zonder vergunning uit te bouwen, je nog steeds goedkeuring moet krijgen van je lokale gemeente als je woning zich in een beschermd stadsgezicht bevindt of andere specifieke planningsbeperkingen heeft.

Conclusie vergunningsvrij uitbouwen

Samenvattend is het uitbouwen zonder een vergunning, een proces dat huiseigenaren in staat stelt om hun woning uit te breiden zonder dat ze hier al geld of tijd kwijt raken aan het aanvragen van een vergunning. Om in aanmerking te komen voor het uitbouwen zonder een vergunning, moet de uitbreiding aan bepaalde eisen voldoen, waaronder grootte, locatie en hoogtelimieten. Als je overweegt om je woning uit te breiden, is het belangrijk om de regels en voorschriften in je omgeving te controleren en indien nodig professioneel advies in te winnen.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak