Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Vergunningsvrij uitbouwen: alles wat je moet weten!

×
Ga terug naar het overzicht

Ben je van plan om je huis uit te breiden met een mooie uitbouw? Dat is een geweldige manier om meer leefruimte te creëren en het comfort van je huis te vergroten. Maar kan je ook vergunningsvrij uitbouwen? Wij vertellen je graag alles over wat je moet weten om zonder vergunning uit te kunnen bouwen.

vergunningsvrij uitbouwen

Wat is een uitbouw?

Een uitbouw is een aanbouw aan je woning die extra leefruimte biedt. Je kunt deze aanbouw aan de achterkant of zijkant van je huis bouwen en gebruiken als een extra slaapkamer, werkkamer of woonkamer. Een uitbouw is een verlengstuk van je huis en wordt niet beschouwd als een aparte kamer.

Voorwaarden voor vergunningsvrij uitbouwen

Het is belangrijk om te weten dat er bepaalde voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen als je vergunningsvrij wilt uitbouwen. In Nederland mag je bijvoorbeeld vergunningsvrij uitbouwen als de uitbouw aan de achterkant van je huis wordt gebouwd en niet hoger is dan 4 meter of 0,3 meter hoger als je eerste verdiepingsvloer. De oppervlakte is afhankelijk van je perceeloppervlakte en wat er al op is gebouwd. Een vuistregel bij een gemiddeld perceel is dat je 30-50% van je achtererf mag bebouwen. Om het precies te weten zal er een berekening nodig zijn.

Wat als je zonder vergunning gaat bouwen?

Als je zonder vergunning bouwt, loop je het risico op een boete en kan de gemeente je verplichten om de uitbouw af te breken. Daarnaast kan het ook problemen veroorzaken als je het huis ooit wilt verkopen. In dat geval kan de koper vragen om een bewijs van legaliteit, wat kan leiden tot extra kosten en vertraging. Dus vergeet niet om te controleren of je al dan niet een vergunning nodig hebt voordat je begint met bouwen, zou zonde zijn als je het moet afbreken …

Heb ik een bouwtekening nodig voor vergunningsvrij uitbouwen?

Het hebben van een bouwtekening is essentieel, ook als je vergunningsvrij uitbouwt. Een bouwtekening is nodig om de constructie te kunnen berekenen en om ervoor te zorgen dat de uitbouw veilig is. Het kan je ook helpen bij het aanvragen van een vergunning als je toch besluit om deze aan te vragen. Daarnaast kun je met deze tekening gerichte offertes opvragen bij aannemers en kom je niet voor verassingen te staan wanneer de bouw is gerealiseerd. Een duidelijke bouwtekening voor je uitbouw geeft helderheid en voorkomt miscommunicatie. Neem gerust contact met ons op of vraag een offerte aan, en wij helpen jou graag verder met het realiseren van een visueel ontwerp van jouw uitbouw.

Conclusie

Al met al kan vergunningsvrij uitbouwen een geweldige manier zijn om extra leefruimte te creëren. Het is belangrijk om te weten welke voorwaarden hieraan verbonden zijn en om een bouwtekening te verkrijgen. Zo kun je een veilige en legale uitbouw creëren waar je jarenlang heerlijk van kunt genieten, veel succes!

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak