Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Waarom een bouwtekening maken?

×
Ga terug naar het overzicht

Waarom een bouwtekening maken?

Voor veel mensen is het onduidelijk wat een bouwtekening precies inhoudt of waarom een bouwtekening nou echt nodig is. Door middel van deze blog hopen wij alle vragen voor je te beantwoorden en duidelijkheid te geven, zodat de verbouwing zonder problemen zal verlopen.

In deze blog:

waarom een bouwtekening maken

Wat is een bouwtekening?

Een bouwtekening is een overzichtelijke en duidelijke plattegrond van jouw woning. Als er een verbouwing plaatsvindt kan de plattegrond verdeeld worden in twee delen. De eerste plattegrond zal de huidige (lees: bestaande) situatie van jouw woning weergeven. De tweede plattegrond zal de gewenste situatie (lees: nieuwe) situatie weergeven. Een bouwkundig tekenaar zal jouw wensen door middel van een bouwtekening maken visualiseren op papier. Zo wordt duidelijk wat jij voor ogen hebt.

Maar naast het voorgenoemde zorgt een bouwtekening ook voor duidelijkheid voor de constructeur. Hij kan middels de tekeningen nakijken of de gemaakte tekeningen in praktijk wel reëel zijn. De bouwtekening is hier namelijk leidend; een handig communicatiemiddel dus! Daarnaast wordt de kans dat er iets fout gaat verkleind omdat alles van te voren is vastgesteld.

Is een bouwtekening maken verplicht?

Als je een constructieve wijzing doorvoert is er vaak een vergunning nodig. Bij een vergunning is een bouwtekening maken altijd verplicht. Een andere belangrijkere reden voor het laten maken van een bouwtekening is dat je altijd kan aantonen dat een bouwwerk volgens de regels is gebouwd. Dit komt van pas als de gemeente controles uitvoert. Wanneer er tijdens het verbouwen een fout wordt gemaakt, dan kan je altijd makkelijk aantonen dat het simpelweg niet is gegaan als van tevoren vastgesteld. Nog een extra reden voor een bouwtekening dus!

Wat kost het om een bouwtekening te laten maken?

De gemiddelde kosten van een bouwtekening lopen vaak uiteen. Ze zijn namelijk afhankelijk van de situatie van het bouwproject. Bij het verbouwen van een huis kost een bouwtekening bijvoorbeeld tussen de 1000 en 3000 euro. Dit is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Voor andere bouwsituaties is dit gemiddelde verschillend. De gemiddelde kosten voor een aan-of uitbouw kunnen tussen de 1000 en 2500 euro liggen, waar een bouwtekening voor een dakkapel gemiddeld tussen de 500 en 850 euro ligt.

Bouwtekeningen aanvragen

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak