Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Zwembad vergunningvrij: 3 dingen die je moet weten!

×
Ga terug naar het overzicht

Het bouwen van een zwembad in je eigen achtertuin is een fantastische manier om te ontspannen, af te koelen tijdens warme zomerdagen en om quality time door te brengen met vrienden en familie. Een zwembad vergunningvrij is vaak de ideale oplossing omdat het verkrijgen van een vergunning voor de bouw van een zwembad een ingewikkeld proces kan zijn; zeker als je in een drukbevolkt gebied woont!

Gelukkig is het in sommige gevallen ook mogelijk om een zwembad vergunningvrij te bouwen. In deze blog zullen wij jou alles vertellen over het bouwen van een zwembad zonder vergunning en de bijbehorende regelgeving!

zwembad vergunningvrij

Heb je vergunning voor zwembad nodig?

Een zwembad vergunningvrij is afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen geldt dat je geen vergunning voor het bouwen van een zwembad nodig hebt als:

  • Het zwembad wordt aangelegd op een erf bij een woning of woongebouw;
  • Het woongebouw niet een monument betreft;
  • Het zwembad in de achtertuin laat leggen.

Bovendien mag het zwembad niet in strijd zijn met het bestemmingsplan van jouw gemeente. Het is wel belangrijk om de specifieke regels en voorschriften van jouw gemeente te controleren voordat je begint met de bouw van een zwembad, omdat het soms per gemeente kan verschillen.

Kan de gemeente een zwembad weigeren?

Ja, de gemeente kan de bouw van een zwembad zonder vergunning weigeren als het zwembad niet voldoet aan de regels en voorschriften van de gemeente zoals deze in het bestemmingsplan staan beschreven. Het is dus belangrijk om de regels en voorschriften van jouw gemeente te controleren voordat je begint met de bouw.

Kan ik een zwembad vergunningvrij plaatsen op mijn terras?

Ja, het is mogelijk om een zwembad op je terras te plaatsen, maar je moet wel rekening houden met de draagkracht van het terras en de eventuele vergunningseisen van jouw gemeente.

Hoeveel kost een zwembad vergunningvrij?

De kosten voor het bouwen van een zwembad kunnen sterk variëren. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, het type zwembad, de locatie en de accessoires die je wilt toevoegen. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor het bouwen van een zwembad zonder vergunning lager zijn dan wanneer je een vergunning nodig hebt.

Een eenvoudig opzetzwembad kan je al aanschaffen voor enkele honderden euro’s. Voor een ingebouwd zwembad betaal je echter al snel enkele duizenden euro’s. Hierbij moet je niet alleen rekening houden met de kosten voor het graven en aanleggen van het zwembad, maar ook voor de pomp, het filter, de verlichting, het onderhoud, de afdekking en de eventuele omheining.

Heb ik een bouwtekening nodig voor het bouwen van een zwembad?

Ja, in de meeste gevallen heb je een bouwtekening nodig voor het bouwen van een zwembad. Een bouwtekening laat zien hoe het zwembad gebouwd zal worden en wat de afmetingen en materialen zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bouwtekening voldoet aan de vereiste normen en dat deze wordt goedgekeurd voordat je begint met de bouw. Mocht je een vergunning zwembad nodig hebben, dan is een bouwtekening zelfs verplicht om de aanvraag van een vergunning zwembad compleet te maken.

Handige vergunning check tool!

Als je niet zeker weet wat het bouwen van een zwembad je gaat kosten, kun je het beste offertes opvragen bij verschillende zwembadbouwers. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een budget en adviseren over de beste opties voor jouw specifieke situatie. Via www.omgevingsloketonline.nl kan je gratis gebruik maken van een vergunningscheck. Erg handig als je niet zeker weet of je een vergunning nodig hebt!

Toch wel vergunning zwembad nodig?

Kom je er achter dat je toch wel een vergunning zwembad nodig hebt? Geen probleem, wij helpen jou graag verder! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, en samen zorgen wij er voor dat je toch zo snel mogelijk kunt genieten van jouw zwembad!

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak