Bouwtekeningmaken.com | Bouwtekening laten maken

Aanbouw of uitbouw? wat is het verschil?

×
Ga terug naar het overzicht

Aanbouw of uitbouw, als je denkt aan het vergroten van je woning, dan komen de termen ‘aanbouw’ en ‘uitbouw’ waarschijnlijk vaak voorbij je gevlogen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen aanbouw of uitbouw, en wat is een betere optie voor mijn situatie om te laten bouwen? In deze blog willen wij jou graag meer duidelijkheid hierover geven.

aanbouw of uitbouw

Wat is het verschil tussen aanbouw of uitbouw?

Het verschil tussen aanbouw of uitbouw is dat een aanbouw is een extra ruimte die aan de zijkant of achterkant van het huis wordt gebouwd en vaak dienst doet als een afzonderlijke kamer. Het is als het ware een uitbreiding van je huis, maar functioneert als een onafhankelijke eenheid met een eigen fundering en dak. Erg handig!

Aan de andere kant is een uitbouw een verlengstuk van een bestaande kamer of ruimte, die meestal aan de achterkant van het huis wordt gebouwd. Het kan bijvoorbeeld een uitbreiding van je woonkamer zijn of een extra kamer die grenst aan je keuken. Een uitbouw wordt niet beschouwd als een afzonderlijke kamer en is daarom vaak goedkoper dan een aanbouw. Dit komt omdat er minder materiaal en constructie nodig zijn. Een ander voordeel is dat er bij een uitbouw een wat ruimer gevoel wat betreft leefruimte wordt gecreëerd, ook een fijne optie dus! Hopelijk is het verschil tussen aanbouw of uitbouw nu wat duidelijker.

Hieronder zie je links een aanbouw aan de zijkant van een woning, en op de rechterafbeelding zie je een uitbouw aan de achterkant van de woning.

Maar wat is nu duurder: een aanbouw of een uitbouw?

We hadden het net al een beetje verklapt maar we gaan hier graag nog wat dieper op in! Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals de grootte en het materiaal van de uitbreiding. Het is dus zo dat over het algemeen een aanbouw vaak duurder is dan een uitbouw, omdat er meer materiaal en constructie nodig zijn om een afzonderlijke ruimte te creëren. Bovendien kan het nodig zijn om de fundering van het bestaande huis te versterken om het gewicht van de aanbouw te ondersteunen, wat de kosten nog verder kan opdrijven…

Het is echter wel heel belangrijk om te onthouden dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van jouw specifieke wensen en de complexiteit van de constructie. Het is daarom altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers en de kosten en voordelen van elke optie zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Vergunning nodig voor aanbouw of uitbouw?

Als je een aanbouw of uitbouw wilt plaatsen, is het vaak nodig om hiervoor een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente waarin je woont. Voor kleine uitbreidingen zoals een dakkapel, geldt vaak dat er vergunningsvrij gebouwd mag worden. Het is echter verstandig om dit altijd even na te vragen bij je gemeente om er zeker van te zijn dat je niet toch opeens een vergunning nodig hebt.

Bij het aanvragen van een vergunning wordt gekeken of de uitbreiding voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan en wordt er gekeken naar de veiligheid, het uiterlijk en de omgeving waarin je de aanbouw of uitbouw wilt plaatsen. Mocht je naast het verschil tussen aanbouw of uitbouw, ook willen weten hoe je het vergunningsvrij kunt bouwen? In de blog ‘Vergunningsvrij aanbouwen’ en ‘Vergunningsvrij uitbouwen’ gaan we dieper in op een aan of uitbouw zonder vergunning en wat daar de voorwaarden van zijn. Kan je mogelijk wat kosten besparen, het is namelijk al duur genoeg!

Wij hopen dat deze informatie je heeft geholpen om het verschil tussen aanbouw of uitbouw beter te begrijpen en dat je hierdoor een weloverwogen beslissing kunt maken bij het uitbreiden van je woning. Mocht je nog vragen hebben of een aanbouw of uitbouw willen realiseren, neem dan gerust contact met ons op, of vraag een offerte aan.

Mocht je willen controleren of je een vergunning nodig hebt voor jouw aanbouw of uitbouw, dat kan gemakkelijk via Omgevingsloket online – Startpagina

Ga terug naar het overzicht
Eén aanspraakpunt

Eén aanspreekpunt

Meer dan 10 specialisten staan voor je klaar

Naleving van bouwvoorschriften

Naleving van Bouwvoorschriften

Volgens de geldende wet- en regelgeving

Integrale kwaliteitsborging

Integrale kwaliteitsborging

Van tekeningen tot vergunningen, onder één dak